Søk

3 viktige tips for bedre søvn

Oppdatert: 24. apr. 2021


1. Finn ditt søvnbehov


Jeg kan ikke få sagt nok om hvor viktig søvn er for både livskvaliteten og helsen vår. Men enkelt forklart, sover vi ikke bra så har vi det ikke bra.


Visste du at vi sover ca en tredjedel av livet?


Ca 8 timer er det som er beregnet som et gjennomsnitt for voksne, men det er ingen fasit.

Å finne ut hvor mange timer som er optimalt for akkurat deg er veldig viktig, men det kan være litt vanskelig og krever tålmodighet.


Er du usikker på hvor mange timer du trenger kan du starte med å ta utgangspunkt i 8 timer noen uker, og legge til mer om du ikke føler deg uthvilt, eventuelt trekke fra om du konsekvent våkner tidligere. Det viktigste er å få nok søvn.


Vi trenger alle litt tid for å sovne om kvelden, og ikke alle klarer å stå opp med en gang (den første) vekkerklokken ringer. Husk at dette er tid du må legge til når skal finne ut når du må være i seng om kvelden, for vi trenger alle litt mer tid i sengen enn antallet timer vi faktisk skal sove.


Ta utgangspunkt i det tidligste tidspunktet du må stå opp i hverdagen. Regn ut når du må legge deg for å få nok søvn, i tillegg til sovne/våkne tid.2. Lag en kveldsrutine


Vi er opptatt av å lage gode leggerutiner for barn, men glemmer ofte at det samme er viktig for oss voksne. Kroppen trenger tid til å omstille seg etter en hektisk dag, for å finne roen og gjøre seg klar for en god natt søvn.


Prøv å ha en fast leggetid hver dag, og helst ikke avvik for mye fra denne i helgene. Forsøk å sette av en time eller to til å lage deg en kveldsrutine.


Unngå trening og store måltider på kvelden. Drikker du koffein bør du faktisk ta siste kopp minimum 6 timer før du skal sove.


Økt teknologi og skjerm bruk er kanskje den største grunnen til at mange ikke får nok søvn, og kanskje det gjelder deg også?


Lyset fra skjermene bidrar til å forstyrre kroppens naturlige døgnrytme, blant annet ved å dempe produksjonen av hormonet melatonin.


Men det viktigste er kanskje heller det at vi får så enorme mengder inntrykk og informasjon som hjernen vår bruker mye energi på å bearbeide, ofte helt uten at vi er klar over det selv. Hjernen blir rett og slett overstimulert, og det påvirker søvnen.


Ekspertene anbefaler derfor å unngå skjermbruk 1-2 timer før du skal sove, så start gjerne din kveldsrutine med å legge vekk mobilen.


Ha gjerne faste tidspunkt for å spise kveldsmat, pusse tenner og skifte til nattøy for å signalisere til hjernen og kroppen at det snart er tid for å sove.


Hvis du tenker mye når du skal sove kan det kanskje være en lur ide og skrive ned hva du tenker på for å få det ut av hodet.


Andre gode aktiviteter på kvelden kan være å tøye litt på kroppen, kanskje gjøre litt yin yoga? Eller klassikeren, å lese et magasin eller en bok?3. Optimaliser soverommet


"Riktig utstyr er halve jobben" også når det kommer til søvn, har du tenkt på det?


Invester derfor i en komfortabel seng som passer dine behov, riktig pute og behagelig sengetøy.


Det er også viktig at det blir helt mørkt på soverommet når det er tid for å sove, så mørkleggende gardiner eller annen solskjerming er også en god investering.


For flere tips til hvordan du kan optimalisere soverommet ditt for bedre søvn les innlegget mitt "3 enkle tips til et bedre soverom", du finner det både på instagram eller nettsiden min idangelica.no


Følg meg gjerne hvis du ønsker flere tips om hvordan et bedre hjem kan gi deg en bedre hverdag, og jeg blir veldig glad om du deler.


-Angelica

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle